KERESS
+36 30 945 8081

Gyakran ismételt kérdések

Milyen feltételei vannak a tandemugrásnak?

Tandem utas bárki lehet, akinek testsúlya nem haladja meg a 115 kg-ot, de minimum 140 cm magas. Korhatár nincsen, de amennyiben nem töltötted még be 18. életévedet, úgy szülő írásbeli engedélye szükséges. Az ugrás orvosi vizsgálatot és előképzettséget nem igényel.

Szabad-e enni, inni az ugrás előtt?

Az ugrás napján is étkezhetsz szokásaidnak megfelelően. Amennyiben szerpentineken, vidámparkban hajlamos vagy az émelygésre, hányingerre azt nyugodtan jelezd az ugrást megelőzően. Ebben az esetben egy szem, émelygés elleni gyógyszerrel, vagy a gyomorforgatóbb elemek (pl.: forgás nyitott kupola alatt) kikerülésével megelőzhetjük a rosszullétet. Szeszesital fogyasztása nem ajánlott az ugrást megelőző órákban.

Mit vigyek magammal az ugrásra?

Mindenképpen könnyed, sportos, laza ruházatban érkezz, és ne felejtsd otthon az edzőcipőd! Az ugráshoz szükséges további eszközöket, azaz az ugróruhát, hevederzetet, védőszemüveget, és szükség esetén sapkát biztosítom számodra. A védőszemüvegnek köszönhetően akkor is lehet belőled tandemugró és semmilyen hátrányt nem szenvedsz, ha szemüveges vagy, illetve kontaktlencsét viselsz.

Mettől meddig tart a tandemugrás szezonja?

Az üzemek hazánkban rendszerint március közepétől október elejéig működnek, és gyakorlatilag minden hétvégén van lehetőséged az ugrásra. Amennyiben hétköznap szeretnél ugrani, úgy arra az Úrhidai repülőtéren tudok lehetőséget biztosítani számodra.

Szükséges-e előre bejelentkezni az ugrásra?

Bevált gyakorlat szerint, a tervezett hétvége előtt legalább egy héttel érdemes telefonon is időpontot egyeztetni. Amennyiben külső kamerás felvételt szeretnél, úgy ez az időpont két hétre módosul. Az ugrás előtti napon mindenképpen felhívom utasaimat az időpont véglegesítése végett, illetve a kapcsolattartás az éppen aktuális időjárási körülmények miatt is fontos lehet. Elérhetőségeimről a „Kapcsolat” menüpont alatt tájékozódhatsz.

Milyen helyszíneken és mekkora magasságokból ugorhatok?

Hétvégenként Siófok-Kiliti (ugrás 4 000 méterről) és Kaposújlak (ugrás 4 000 méterről). Fontos megemlíteni, hogy Budapesten és annak több mint 10 km-es vonzáskörzetében nincsen lehetőség tandemugrásra a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér közelségére való tekintettel. A tandemugrás végrehajtásához minimum 2 500 m-es magasságra van szükség, ugyanakkor a Budapesthez legközelebb elhelyezkedő Budaörsi reptéren az ugrók számára engedélyezett ugrási magasság 1 500 m, így csak szóló ugrásokat lehet végrehajtani.

Van-e lehetőség csoportos tandemugrásra?

Igen. Vagyis ha szeretnél a tandemugrás különleges élményében osztozni kedveseddel, barátaiddal, családoddal akkor megteheted amennyiben „csapatod” létszáma nem haladja meg a három főt.

Az időjárási körülmények befolyásolhatják az ugrást?

Igen. Amennyiben viharos szél fúj, esik az eső, vagy zárt felhőzet alakul ki 1 500 méter alatt az ugrást nem lehet végrehajtani. Ebben az esetben újabb időpontot egyeztetünk.

Az ugrás előtt mennyi idővel kell jeleznem, hogy milyen típusú video felvételt szeretnék?

Két héttel. A külső kamerás felvétel elkészítéséhez ugyanis, olyan ejtőernyősre van szükség, aki a kiugrás pillanatát követően rövid idő alatt képes a megfelelő mértékben megközelíteni minket a levegőben, és folyamatosan élvezhető felvétellel visszaadni a zuhanás pillanatait. Szeretném neked a legjobbat biztosítani, így az ugrás tervezett időpontjánál lényegesen korábban egyeztetnem kell az operatőrrel.

Mekkorát ránt az ejtőernyő a nyitás pillanatában?

Az ejtőernyők kinyílása során a tandem utas nem hirtelen “rántást” érez, sokkal inkább egy néhány másodpercig tartó nagyon intenzív lassulást.