Bevezetés a porcszövet titkaiba

Rostos porc

Mikor szedjünk porcerősítőket, csonterősítőket? Összetételük alapján 3 típusa lehet: hyalinporc üvegporcelasztikus v rugalmas porc, és rostos porc.

Ha szövettanilag nézzük, akkor a porcszövetet chondrocyták porcsejtekchondroblastok porcképző sejtek és az általuk termelt mátrix extracelluláris mátrix alapállomány alkotja. Ezt az alapállományt építik fel az úgynevezett glükozaminoglikánok hialuronsav, kondroitin-szulfát, keratán-szulfát melyek azt segítik, hogy a tápanyagok a porcsejtekbe jussanak.

Hol található porcszövet a szervezetünkben?

rostos porc

Rostos porc kollagénrostos porc fordul elő ínak, szalagok, csontok tapadási felszínein, valamint a porckorong külső gyűrűjénél, és az ízületi porcgyűrűnél meniscus. Ezt főként I-es típusú kollagén rostok építi fel. Elasztikus rost rugalmas rost belső szervekben is jelen vannak, pl. Hyalinporc hialinporc, üvegporc, ízületi porc a hosszú csontok végein, melyek másik csonttal ízesülnek, és általában mozgó ízületet alkotnak.

rostos porc

A legtöbb felszínt ez borítja. Mi a feladata a porcnak? Az ízületi felszínek között ezen keresztül történik az erőátvitel, valamint csillapítja a nagyobb rázkódásokból származó erőket, és szinte teljesen súrlódásmentes mozgást biztosít az ízületekben csontvégek között. Tehát a feladata, hogy az ízületek zavartalanul működjenek.

rostos porc

Főként a hialinporcra igaz a legtöbb leírás, mert a legtöbbször ezt a típusú porcszövetet éri sérülés, kopás. Hogyan épül fel a porc? Ezek a fehérjék, proteoglikánok PGmelyek nagy poliszacharid molekulák, központi fehérjemaghoz speciális cukor oldalláncok kapcsolódnak GAG-ok.

  • Köszörülés az ízületek és a hát alsó részén
  • TÁMASZTÓSZÖVETEK Az előzőekben láttuk, hogy a kötő- és a támasztószövetek közös jellemvonása a sajátos szerkezetű sejt közötti állomány előfordulása, mely csupán mennyiségével, de mechanikai tulajdonságai folytán is rendszerint sokkal szembetűnőbb része a szövetnek, mint maguk a sejtek.

A porc rugalmasságát, a nyomással szembeni ellenállást, alakmegőrzést biztosítják, a vízmegkötő rostos porc miatt. A kollagénrostok biztosítják a nagyobb erőkkel szembeni ellenállást, merevséget. Így ezek együtt adják a porc térhálós szerkezetét.

Mikor szedjünk porcerősítőket, csonterősítőket?

A hialinporcot és a rugalmas porcot egy ún. A porcszövetek táplálék- és oxigénigényük nem nagy, ezeket a fehérjehálón keresztül kapja és adja is le az anyagcsere termékeket ismely az ízületi folyadékon keresztül lassú áramlással történik.

Ellenáll az összenyomó erőknek, a mozgások ütési erejének felfogásában fontos az ízületi felszíneken. Fontos szerepe van: a szegycsont és a bordacsontok kapcsolatában; merevítő szerepe van a légutak üregének állandó nyitva tartásában; biztosítja az orr, orrsövény alakját.

A porcszövetben felnőtt nincsenek nyirokerek, vérerek, idegek, így az immunrendszer nem ismeri fel a porcban található antigéneket, ezért fordulhat elő, hogy igen ritka a porckilökődés. Miért okoz gondot az öregedés a porcoknak?

Bevezetés a porcszövet titkaiba

A porc alapállomány erősen hidratált, ez összefüggésben van azzal, hogy milyen funkciót tölt be az adott porcszövet. A porcok rugalmasságának, teherbíró-képességének szabályozásában meghatározó a vízmegkötő képessége a porcot felépítő hialuronsavnak.

A szervezet öregedésével a porc veszít a rugalmasságából, illetve csökken a folyadékfilm mennyisége, mely biztosítja a súrlódásmentességet a rostos porc között. Fontos azt is megjegyezni, hogy mivel nincsenek idegek, vérerek, nyirokerek a porcszövetben, ezért nem tudnak beáramlani azok az őssejtek sem melyek javíthatnak, pótlást végezhetnek, egy esetleges porcsérüléskor. Miért fáj a porckopás, porchiány?

Porcszövet

Hogy lehet, hogy fájdalmas rostos porc porckopás, pedig nincs beidegzése? A porc sérülésekor felszabaduló gyulladásos faktorok a sérülés környezetében található idegeket ingerlik, a porc közelében igen sűrűn találhatók idegek, mint a porc alatt fekvő csontállományban illetve az ízületi belhártyában synovium.

rostos porc

Ezek idegi impulzusokat indítanak be. Milyen esetekben ajánlott porcerősítőket szedni? Porclágyuláskor, mely fiatalkori betegségként is előfordulhat, de aktívan sportolóknál is.

Rostos porc, Emberi test | Sulinet Tudásbázis

Glükozamin szedésével javítható. Porchiánynál, mely kisebb területeken alakul ki a szervezetben ütközés, gyulladás, sérülés következményeként.

Mit jelentenek az alábbi fogalmak? Röviden definiálja! Porcszövet A porcszövet avaszkularizált szövet, amely chondrocitákból, chondroblastokból és az általuk termelt nagymennyiségű extracelluláris mátrixból épül fel.

Főként bokánál, térdnél, könyöknél. Az életkor előrehaladtával fokozatosan alakulhat ki. Mi az artrózis, arthritis? Ízületi kopás vagy porckopás, ízületi gyulladás?

Bevezetés a porcszövet titkaiba

Az artrózis főként a végtagok, a gerinc ízületeinek megbetegedése, ízületi porckopás. Az életkor előrehaladtával alakul ki fokozatosan. A betegség kialakulását elősegítheti a túlsúly, nyirkos, hideg éghajlat, hormonális változások, erős fizikai munka miatti igénybevétel. A porc pusztulása hatással van az ízület működésére is, beszűkül a mozgása.

Sulinet Tudásbázis

Az arthritis, ízületi gyulladás, az ízületekben lejátszódó gyulladásos megbetegedések neve. Tünetei közé tartozik a fájdalmas, meleg, duzzadt ízület. Ezekben az esetekben mindig kimutatható valamilyen kórokozó, immunrendszeri betegség, illetve valamilyen súlyos betegség szövődménye is lehet.

Mi az ízület? Olyan összeköttetés két vagy több csont között, ahol azok eltudnak mozdulni.

  • Nagy lábízület kezelés
  • Alapvetően háromféle porcszövetet különböztethetünk meg a szerkezetük, és a szervezetben betöltött szerepük szerint: Hyalin- vagy üvegporc A hyalin elnevezés a görög eredetű hyalos szóból származik, mely üveget jelent, és utal a hyalinporc átlátszó alapállományára és külső megjelenésére.

Részei: az ízületi fej, ízületi árok vápamely az ízületi fej lenyomata. Az ízületi porc, mely az ízesülő csontok végén található szövet. Az ízületi tok, mely rostos porc része vastag kötőszövet, másik része pedig az ízületi nedvet termeli.

Szakkifejezések

Az ízületi nedv egy nyúlós, ragacsos pár cseppnyi folyadék, mely sikamlóssá teszi a porcfelszínt. Végül pedig az ízületi szalag, mely legtöbbször az ízületi tokon kívül helyezkedik el, rugalmatlan, erős kötőszöveti rostok építik fel, feladata a rendellenes mozgások megakadályozása.

Miért szükséges a csonterősítő? A csontszövet a kötő- és támasztószövetek közé tartozó szövet, a gerincesek belső vázát építik fel. Sejtekből és rostos porc közötti állományból szerves része-kollagén rost, szervetlen részét kálcium-karbonát, hidroxi-apatit, kalcium-foszfát építi fel, ez az állomány mineralizálódik, így igen kemény szövet rostos porc létre.

Az alapállományba beépülő ásványi anyag a kálcium-foszfát, így fontos szerepe van a kálcium és foszfor raktározásban is, mely mobilizálható, a vérbe kerülve a szervezet különböző részeire eljutva részt vesz az ionháztartás szabályozásában, fenntartásában.

Az alapállományban, hasonlóan a porcszövetnél, proteoglikánok találhatók, mely csont specifikus fehérjék termelődését a D-vitamin serkenti. A csontszövetben nyirokerek nincsenek. Feladata az ionraktározás mellett a vérképzés is. A csont folyamatos átalakulásra remodeling képes, alkalmazkodik a terheléshez, mely az életkorral változik.

Évente kb. Mi az osteoporosis, csontritkulás? Főként az idősebb korosztályt érinti, bár több típusa van. Leginkább a csöves csontok törése, összeroppanása jellemző, enyhe behatásra vagy trauma nélkül is akár.

rostos porc

Kialakulásában szerepet játszhat az ösztrogén hormon hiánya menopauza utánmely a kalcium beépülésében vesz részt, illetve a korral járó kalciumhiány. Kalcium és D-vitamin bevitellelilletve aktív mozgással megelőzhető.